Wednesday, June 15, 2011

Chopstick

Semalam aku baru kasik korang teleng2 kepala tengok gambo..
Hari ni, baru aku ade masa sket nak citer pepanjang..

Ada satu chinese restaurant kat Jeddah ni
Nama die chopstxcks..
Kat jalan sultan ape ntah..
Aku x kesah sangat jalan2 kat sini
Kalau tau pon bukan bleh buat apa
Dah aku x drive kan..

Tips kalau nak makan kat luar kat sini
Lebih baik laa bawak adik badek yang ramai..
Setakat 2 3 orang memang ko akan senak kekenyangan lepas tu

Memperkenalkan separuh dari ahli rombongan
Awal2 lagi dah inteprem..
Ni baru separuh yer..
Kelas mak kan..
Kawan ngan mak2 orang
Bukan apa..
Kawan ngan mak2 orang senang..
Komfom mak2 orang ni ske masak
Plak ko ske makan


Kawan ngan anak dara
Keje nak kua berdeting ajer
Ko yang xde pakwe duk diam kat umah..
Okeh exaggerate..


Sampai kat kawasan sasaran..
Lupa plak nak amik gambar kat entrance
Nampak sangat dah kebulor..
Nampak tempat makan jer masing2 lumba lari nak masuk kedai


Lagipon masa tu dah nak Isyak..
Memandangkan kat sini kedai adalah tutup waktu solat
Baiklaa cecepat masuk kedai
Sebelum melangut saja dan membuat bising
Di depan kedai orang


Minah ni harus laa menunjukkan
Simptom2 kameratitis dulu kan
Sementara tukang masak pegi solat
Habis jer solat..
Memperkenalkan.....
Shrimp dimsum
Yang macam karipap tu adalah fried won ton
Dimsum tu serius sedap, fresh and juicy
Aku makan satu aje yer..


Tapi fried won ton die tak berapa sedap..
Aku prefer yang murah kat The chicken rice shop lagi
Banyak minyak dan crispy
Walaupon bungkus ngan kulit popia jer..


Chinese tea..
Dalam teapot tu air panas
Curah kat dalam mangkuk serdak macam habuk kayu serbuk teh
Refill laa air panas tu bape kali yang ko suka
Ni plak welcome drink
Air gas ajer pon buat cocktail
Tapi tak mabuk punya
Jangan risau..
Seterusnya..
Belum masuk main course lagi
Baru starter..
Spring roll..
Yang dalam mangkuk bertutup tu adalah kulit spring roll
Macam capati tapi versi nipis..
Letak leek ang zuchini cucumber
Owhh aku mmg crazy ngan leek
Dannnn...
Yang lagi satu jangan ingat serunding plak
Tu adalah crispy duck..


Aku pon dalam keadaan berkejar2 nak amik gambar
Maklom laa ngan lapar lagi
Tu pon nasib baik aku sempat amik gambo
Kalau tak aku akan kata
Sorilaa aku lapar sangat x sempat nak snap..


Dan main course nya
Ni bukan ketiau goreng
Ni adalah cendawan shitake dan bamboo shots
Rebunglah..
Kauuuu...rebung pon ader tau..
Semua2 ini adalah untuk dimakan bersama fried rice..
Berikut adalah bukan gambarajah ayam goreng
Tapi adalah squid garlic
Tak berapa sedap..
Masin tp squid tetap lembut
Brokoli oyster sauce
Antioxidant..
Bagi mengurangkan rasa bersalah sebab makan terlampau banyak 
Dan ini adalah wajah2 piranha lapar..
Pekerja restoren hari tu adalah sangat bizi 
Nak melayan karenah kitorang
Sampai menyorok2 lah waiter takmo tunjuk muka depan kitorang


Pantang nampak muka mesti kitorang panggil..
Mintak sudu lah..
Pinggan baru lah..
Amik gambo lah
Tu belom nak top up ode lagi tu..
Malangnya aku tiada di situ
Ni yang aku malas nak bawak kamera ni
Aku ske amik gambo jer..
Tala jer kamera kat aku..
Tau laa aku nak senyum camner


Out of 5 aku kasik 4
Untuk chopstxcks nie
Makanan sedap walaupon x perfect
Service pon ok..
Cepat tak lambat sangat pon tak
Ambience pon best..
Boleh pegi lagi lah..

2 comments:

  1. wahhh mcm best je squid garlic tu

    ReplyDelete
  2. Uhuhuhuuu..terliur ye..jauh laa plak klu nk ajak mkn..

    ReplyDelete