Wednesday, October 16, 2013

Eid Adh 1434

Ade lagi yang buat korban hari ni..?

 

Ai dengan sebaknya baru perasan, masuk tahun ni dah empat tahun tak cuti raya Haji

First year tu still under probation

So memang kemsalam bebanyak laa nak cuti kan

Then tahun kedua cuti tapi pegi buat haji

Tahun  ketiga, cuti raya haji semua dibekukan sebab nak buat preparation untuk JCI masa tu

Tahun ni plak cam takde plan sangat so tulis nama untuk keje

Lepas tu pagi raya sebak..

Drama sangat..

 

Tapi keje masa holiday best aje

Hospital sunyi, doktor pon behave je datang spital

Kalau tak, masing2 mengundang semput

 

Yang pelik tu, department kitorang boleh je kalau nak tutup

Tapi tetiba siap ade workshop laa pulak

Yang penting, boss takde

So ratatouille  buat party makan2..

 

Lauk pagi raya ai tahun ni

Turkey hotdog, sausages, yang kuning tu various chesse

Ade jeruk timun, dalam bekas bertutup tu chicken liver

Orang saudi kata, pagi raya tu macam tradition, kena makan organ dan meat

Dalam bekas oval tu adalah balsamic vinegar dengan olive oil..

Kira macam sambal lah

Rilek je kan serve makan tepi printer burok..

photo 2

Ada lagi…

Sausage, cheese bagai tu kena makan dengan roti

photo

Yang macam pizza tu shafeya..rasa pon macam pizza

Tinggal lagi topping die adalah minced meat

Roti jala ngan kari dalam bekas bertutup tu mesti laa dari tuan belog kan

 

Gigih ai menjala di malam raya (read: tolong jala)

Seronok tengok bebudak opes berpeluh makan kari ngan roti jala

Baru ko tau nikmat makanan Malaysia

 

Jenuh nak translate roti jala mende apa dalam BI uols

Ai kata net bread, sekali bila explain diorang kata macam buat pan cake

Sebab bila ai cakap bread, die bayangkan ia adalah sebuku roti

Ohmyinglish sangat..

Rasa nak tunjal kepala sendiri pon ada

 

Ni baru sikit ni..

Ada lagi fruit salad, banana cake and rasberry cheese cake tak masok dalam gambar

Ini barucelebration..

 

Dah malam tu jiran panggil beraya makan laksa

Pesannya kena pakai baju raya

 

Salam raya di perantauan

Tengok…bagi makan je mesti ai hepi..

 

Uols korban ke tak tahun ni?

Ai honestly cakap tahun ni tak buat korban

Ade orang tanya, tapi ai buat tangguh-tangguh je

 

Lagipon tak wajib kan

Tapi tadi si Fahad bagitau, memanglaa tak wajib tapi sekadar berkorban sikit dari nikmat yang Allah bagi apa salahnya..

Cer bayangkan kalau tetiap tahun Allah minta kita korban anak kite macam Nabi Ibrahim buat

Haa..sanggup tak..

Terus ai diam insaf di situ..

Monday, October 14, 2013

Soul of Asia: Day 4

Mak aihhh panjang lagi destinasi Korea ni punya citer nampaknya

Dah nak masuk winter balik dah

Cerita tak abis-abis

 

Dah hari keempat, steady lagi

Kite ke border Korea Utara dengan Korea Selatan

Semua tau kan, dua negara ni sampai sekarang takde perjanjian damai lagi

Perang-perang dingin gitu

So DMZ ni kira macam buffer zone laa

Bukan utara atau selatan punya..

Sempadan gitu..

Dari sini dah boleh nampak lah kampung2 orang Korea Utara

 

Nerd..sambil betulkan spek mata

Aku ni kalau nak tulis benda ilmiah je dan2 sembelit

Makin tuwe rasa makin bimbo plak

 

Ni pon tawakal je laa masa nak datang sini

Buatnya Korea Utara meroyan hari tu hantar bom ke DMZ

Memang innalillah laa jawabnya

 

Dari Seoul kitorang amik train sampai Munsan

Sampai Munsan, kena beli return tiket KRW 2000 ke Dorasan

harap maklum, memang kena beli return tiket sesiap ye ke Dorasan

Padahal Munsan dengan Dorasan tu satu stesen jer

 

Then sampai Imjingang, train akan berhenti untuk  beli tiket untuk lawatan ke DMZ, sekali dengan check point

Nak beli tiket tu satu hal, memang orang yang jual tiket tu sepatah haram tak faham English

So tunjuk je laa harga trip yang KRW 8700

Ade jugak harga lain tapi idak le koser nak mentelaah

Memang bajet nak amik yang paling murah je

 

Dah beli tiket, kena lalu dekat check point

Oh ye, jangan lupe bawak passport sesiap sebab memang askar akan chek

And make sure tiket balik nanti dah beli

 

Pastu baru sambung naik train yang sama ke Dorasan station

Ikut rancangan, Dorasan ni akan jadi train last dari South Korea sebelum ke North Korea

Tapi sampai sekarang duk perang lagi, terbengkalai laa projek tu

 

Sampai Dorasan, bas dah tunggu sesiap

Masa ni jangan carik pasal ye

Askar ROK serius comel dan jambu tapi bengkeng

Muka serius jer

Diorang memang strict tak bagi nak amik gambar

Snap curik2 je pon tangan dah gigil..

 

Nak buat lawatan ke DMZ ni takle nak g sendiri ye

Memang kena pegi ngan tour guide

Nak carik yang English punya, kena amik dari Seoul kot

Tapi tak kesah laa…Bajet faham je ape yang ahjussi tour guide tu cakap

 

Dah sampai DMZ..

DSC02528

Kat sini kitorang masok ke third tunnel

Third tunnel ni askar South Korea yang discover

Kononnya North Korea plan nak guna tunnel ni untuk invade SK

Dipercayai, bukan satu tunnel yang diorang jumpe, malah ade banyak lagi tunnel yang diorang jumpe untuk NK invade SK

 

Salute kat diri sendiri gigih nak turun sampai ke bawah

Makin lama tunnel tu makin kecik, muat2 badan

Dah laa kecik, curam lak tuh

Nasib baik ai ni petite (petite ke?)

First time rasa bertuah dilahirkan cute sebab takyah nak membongkok macam mat2 salleh

Semua urut2 pinggang…

 

And sebelum nak turun kat tunnel tu, beg, kamera semua kena tinggal kat locker

DSC02526

See..percaya tak ai cakap tunnel tu curam..

But, inside the tunnel was nicely paved so takde laa becak

 

On the way jumpe orang nak mendaki naik tu tanya laaa ape ade kat hujung tunnel tu

Pizza hut katanya…huhhhh

End up, sampai jugak kat hujung tu walaupon separuh semput…

Ade tingkap kecik je dengan lampu kat dalam

 

Dah kata tak le amik gamba tapi pompuan ni kesah ape

Tetap berjaya curik2 amik gamba dengan pantas

Kat entrance before masok dalam tunnel..

Blog dier kan..haruslaa muka dier manjang

Watak tambahan tak diperlukan

DSC02540

 

Sampai je kat third tunnel ni kan

Tour guide tu kata kena kumpul at certain time

Pastu kitorang pening mana orang lain

Rupanya semua sangkut kat tunnel

Menggagau nak carik bas yg kitorang naik tadi..

Yang mana satu ni..

DSC02530

Bayangkan betapa meriahnya kawasan ni dengan pelancong

Dah macam pasar tani gamaknya

Oh ye, kat sini ade jugak video show pasal perang, muzium and gift shop

 

Lepas tu, tour guide bawak ke observatory area

Boleh tengok NK dari sini

Kalau nak jelas boleh guna binokular

Ade sempadan untuk amik gamba

Serius askar2 SK ni tak kasik can langsung kalau nak amik gambar

 

Dari sini nampak laa tiang bendera NK yang tinggi tu

Rumah2 propa NK, kelakar jugak NK ni..

Gaduh macam bebudak jer

 

Lunch kitorang singgah kat restoren Korea tour guide ti

Siap ade gift shop yang jual produk2 DMZ macam beras, gula2 ginseng

First time makan bibimpap yang Rain kata macam makanan anjing tuh..Dasarrrr

Nasik, sesame oil, telur mata, kimchi…gaul sekali

Ai amik set vegetarian…tawakal je laaa..

Lepas makan, togok soju…

Ai tengok jer yang lain minum…

I is minum mul jer..

 

Masa ni kamera dah kaput

Gamba semua amik dari fon..

Sempat jumpe satu old korean couple yg join the trip

Ahjussi tu bole cakap English perfectly sebab dier adalah bekas professor kat Abu Dhabi University

Dekat lapan tahun duduk kat Abu Dhabi

Dah tetuwe, retired  baru nak melawat negara sendiri katanya

Daebak laa ahjussi..

 

Ahjussi siap ajak datang umah lagi

Sebab die pelik, dua orang anak dara comel pegi travel berdua aje

Die perasan tu sebab kitorang pakai tudung

Since die duk Abu Dhabi lama tu yang die faham pasal Islam tu

Ahjussi tu yang tolong orderkan bibimpap tanpa unsur binatang

Tak pasal dapat family angkat kat situ

 

On the way ke Seoul tu memang balas membuta jer laa dalam train

Lepas tu dah sampai Seoul, kaget tak tau nak pegi mana lagi

Last2 pegi area Doota, sambil beli souvenir

Tapi seriously, belah petang je memang sejuk melampau

Baru tahu sejuk negetip tu caner..

Dah siap berbungkus mula pon sejuk

Duduk Saudi pon takde sampai tutup muka :P

Tapi dalam pada kebas tu melarat jugak sampai Insadong

 

Best nye pegi holiday…

Rasa nak pegi lagi tapi bukan kala sejuk melampau

Sunday, October 13, 2013

Soul of Asia: Day 3

Untuk hari ketiga

Kite jalan jauh sket ke Gapyeong

Ikut itinerari, pegi garden of Petite France then baru pegi Nami Island

Then kalau ader rezeki boleh singgah kat Garden of Morning Calm

Kiranya tiga-tiga tempat ni memang satu tempat

Nak kata dekat tu takde laa dekat sangat

Planning, time management kena punctual

 

Memula kena amik ITX train, kitorang turun kat Cheongpyeong

Then tunggu Gapyeong Bus City Tour then terus ke Petite France

Ikut kan kalau sampai tu dah ngam-ngam jer bole catch the bus

Tapi perut buat hal laa plak

Elok je kitorang tengok bas tu berlalu pergi

 

Then fikir-fikir, kalau nak amik teksi agak costly

Sebagai budget traveller, duit semua kena kira

Selagi ade plan, B ke C ke kena guna dulu

Last-last kitorang gembel gi jalan kaki ke bandar carik stesen bas local pegi GMC

Nak menapak tu kan ade laa dalam 15-20 min kaki katek kiter

Stesen bas tu dekat je dengan 7e

 

Naik bas then kitorang bagitau kat uncle driver nak turun kat GMC

Kiranya bas nak ke GMC ni agak kerap jugak laa

Tambang rasanya standard bas je sebab kitorang tap T-Money

GMC ni adalah stesen last bas akan berhenti

So turun tu je memang dah dekat kawasan GMC

 

Me kat The Garden of Morning Calm

DSC02434

Ape yang ade kat GMC ni?

GMC ni taman bunga

Motip ko nak ke taman bunga sampai ke Korea kan..

Tapi sebab ai pegi time winter so nampak salji je laa

Dah macam cerita twilight aje

Tiket masok pon rsnya paling murah antara empat musim, KRW 7500

Kalau hari biasa, KRW 10,000

Tapi ofkos laa tiap season view die lain-lain

Tu yang rasa macam nak g tetiap season tu

DSC02439

Salji memutih sangat

Gigih sangat semata-mata nak amik gamba

Dasar pompuan kuat berangan

DSC02444

Sape tengok citer You’re beatiful

Kan ade part Go Mi Nam kena make up kan jadik pompuan oleh MUA tu kan..

Tempat tu adalah di sini…

I duduk kat kerusi bekas Park Shin Hye duduk uolsss…matiks

DSC02445

Kat dalam flower house

Sebab tu bunga elok je

Harap kat luar..memang salji je laaa

 

GMC ni luas sangat

Macam2 taman ade: Eden, Sunken..

Ohh I’m falling in love with winter

Tu yang ai kata tadi tu kalau bole semua season nak pegi kat sini

 

Ok, ni bus Gapyeong tu

Bayar KRW 5000 lepas tu naik laa bas tu sampai lebam ikut destinasi for 24 hrs

DSC02491

Phewww nasib baik berjaya catch up dengan bus..

 

Next destination, ke Petite France

Sape tengok Secret Garden, mesti tau part ni

DSC02512

Bengunan kat dalam Petite France ni sejibik macam kat France

Pandai betul diorang ni tarik pelancong kdrama macam aku

Padahal, kalau bukan sebab shooting memang tak ar kan nak pegi

Anyway, scenary kat sini cantik sangat

Siap tasik bole beku bole main ice skating agaknya..

 

Dari PF, amik bas yang sama ke Nami

Haa Nami ni, kalau tak pegi macam tak lengkap je lawatan ke Korea kan

Ni gara2 citer winter sonata yang air mata tu laa

 

Dalam Nami Wharf yang bawak kitorang ke Nami

DSC02513

Ni plak pose wajib kalau g Nami

Nak tunggu time takde orang memang tak merasa laa kan

DSC02518

Memang berjalan aje laa kejenya

Jumpa benda cantik amik gambar

Memang pelancong laa sangat

 

Masa ni dah petang sangat dalam pukul 3 camtu

Cuaca pon dah makin sejuk

Then jalan jadik becak sebab salji mencair

 

Lunch pon ntah ke mana hari tu

Kenyang berjalan lah kitorang hari tu

Jumpe orang jual jagung kat Nami

Wahhhh cuaca sejuk, makan jagung panas2

 

Dari Nami nak ke Seoul, kitorang amik train dari Gapyeong

Dah dekat sangat dah pon

Fare teksi pon KRW 3000

Ok yang murah ai ingat..

Balik tu memang dah tak larat nak nyinggah memana

Makan kat hotel sudah sambil urut kaki…

 

Till then…sambung hari keempat pulak

Saturday, October 12, 2013

Wahba Crater

Kelembapan sungguh nak updet belog

Caner laa dulu2 semangat je nak up entri

Sekarang, seru2 roh updet pon payah nak mari

 

Kite pause jap entri Seoul tu

Bila nak resume tak tau laa

Doakan je laa ai terus istiqamah…

 

Ok ni nak citer aktiviti wiken lepas ai is pegi camping kat Wahba Crater

Kalau ikutkan kata pakcik Wiki, kawah ni terbentuk akibat daripada meteorite

Atau mungkin jugak akibat aktiviti volcanic

Lebih2 kurang gitu laaa

Yang penting ciptaanNya ni dan kawasan sekitarnya memang cantik

Kira macam one of my bucket list lah

Camping kat tengah gurun where end of the world is

 

Perjalanan dari Jeddah lebih kurang 5 jam gitu

Iols membuta sepanjang perjalanan

Lantaklaa orang lain nak gelak ke haper

Tau2 jer dah sampai…

 

Ni orang2 Malaysia yang sakai duduk dekat gurun

Tapi gaya Kpop..

 

Best ke pengalaman bermalam kat tengah gurun tu?

Seriously, dulu zaman2 sekolah rajin jugak melayan bab2 camping ni

Tapi ye laa camping kat sekolah bole lagi mandi kat toilet

Camping kat tepi pantai pon ade laa lagi sumber air

Kat dalam hutan, ade sungai

Tapi ni tengah gurun, bukan kat wadi

So air nye celah mana?

 

Ni kawasan camping kitorang

Siap dengan bas,

SUV si Faizal untuk kecemasan

Khemah kat celah lava gunung berapi yang dak keras macam tar

Mandi? Wet tissue..

Nasib laa cuaca kering so takdelaa rasa berlengas sangat

Jangan risau…tu laa rahsia orang Arab tak mandi

Lagipon dalam bas tu ade toilet

Tapi ye laa nama pon toilet bas,

Kalau dah 27 orang melanyak toilet tu tauje laa by petang toilet tu dah bau ape kan..

Nasib baik tak belasah petang sehari sebelum camping

 

Cara terbaik dan tersopan sikit ialah carik port celah batu

And nasib laa organizer bawak air 1 tong untuk masak2

And air untuk minum…

Dan kite curik2 buat istinjak..hihihiiii

 

Nak melepaskan hajat, kena jadik macam kucing

Gali lobang and kambus

Tapi dah nama pon pasir gurun, ko korek2 batu je yang ade

Ni orang citer yer..my tummy was behaving very well for the whole trip

Hujung2 kencing jugak celah batu, p kena buat masa gelap..

Bab korek2 tu kan, untung-untung korek punya korek klua minyak..

Haa caner…

 

Ni laa rupa crater tu..

Dan rupa sebelum turun kawah dengan sunblock sekati

Tawakal banyak2 jangan laa aku buat drama sepanjang jalan nak turun ni

Dah lama sangat rasanya tak g hiking

Joging pon harap larian manja ajer

 

Ni plak dah halfway nak turun bawah

Kat base crater tu memang pasir garam je pon

 

Merenung crater sambil memikirkan masa depan sangat

Berkira-kira nak turun sebab trail nak ke base tu lagi steep

Hujung2 aku lepak je kat situ sampai sudah tunggu bebudak lain naik balik

Hampeh je diva sorang ni…

Tu pon ade angan2 nak bawak kasut tinggi dalam beg then sampai bawah nak pose..

Sepanjang laluan hiking

Walaupon muka mintak nyawa, tapi bila hala kamera, reti aje nak pose

Patutnya kan orang hiking awal pagi

Tapi sebab masing-masing dah bangun lambat

Dengan tour guide sekali bangun lambat, dekat pukul 9 baru start hiking..tahniah

Gurun hoiiii…matahari terik atas kepala ni

 

Balik dari hiking..

Masing-masing berlengas dan tak mandi pagi

Letak semua dalam khemah..

 

Ai nak tunjuk lava gunung berapi tu kat uols

Luas giler kawasan lava keras ni

Padahal dekat2 takde gunung berapi pon

So mebi lava ni terkeluar masa gempa bumi..wallahualam

Masa ni dah lewat petang

Tenaga dah top up ngan khabsa dan tidur..

Sorga sungguh…

Melayan sunset di gurun

Malam kat gurun adalah sangat sejuk

Pandang langit beribu bintang dan shooting star silih berganti…

Last but not least..

Dah macam duta sketchers masing-masing

Terima kasih Allah atas nikmat ini

So, dah boleh strike off salah satu dari my bucket list

Camping kat gurun….

Sunday, September 29, 2013

Soul of Asia: Day 2

Hari kedua nak buat ape?

Bangun kemain awal..

Nak jalan punya pasal…

Cer kalau keje..

 

Plan nak pegi Bukchon Hanok Village

Actually dari hotel kalau nak jalan kaki pon boleh

Tapi baik laa naik subway ajer turun kat Anguk

Kata ade T-Money kan..

 

Dah sampai tu pepandai laa cari jalan

Actually we all folo signage jer

Dari kejauhan akan nampak laa rumah2 tradisional Korea

 

Bergambar itu pasti

Baju baru, kasut baru..

Kat tourist info centre..

DSC02282

Buat syarat…

DSC02290

Antara view yang aku suka; Bumbung Chandeukgung dari Bukchon

DSC02293

Betapa takde orangnya kiri dan kanan

Itu menunjukkan memang kitorang pegi awal pagi

 

Bukchon ni laa lokasi rumah Sanggojae, Personal Taste tu

Tapi oleh sebab nak kejarkan sangat masa, skip je laa..

Umah lain pon lebih kurang Sanggojae jugak

Macam umah ni…no je lain

DSC02297

Bukit bukau sangat kat Bukchon ni..

Longgar lutut acik nak menapak

 

So jalan-jalan lagi sampai ke Chandeukgung

Antara satu lagi istana lama kat Seoul

Masuk-masuk istana je dah jumpe ni..

Saeguk sangat..kegilaan apekah

DSC02301

Pokok boleng satu hal..

Salji tu…ape kes…

Kat sini first time jumpe salji memutih

Hat semalam jumpe serpih2 salji cair je..

DSC02305

Panas ye..silau lagi

Tapi menggigil sejuk

 

Kat Chandeuk ni takde beza sangat ngan kat Gyeongbuk

Tinggal lagi kat dalam ni ade tour Secret Garden

Bukan secret garden Hyun Bin tu

Ni macam taman larangan laa

Nak masuk kena ikut tour, kitorang tak masuk pon

Sebab macam…..errrr…

Kitorang dah terlepas english tour punya trip

Nak tunggu next, macam bazir masa

Klu nak belasah masuk Hangul punya macam haru jugak kan

Takat faham saranghae, gwancana tu macam tak berbaloi jer nak join

So kitorang skip dan terus sambung jalan lagi

 

Pastu kan dah petang sikit

Amoi kata macam menyesal jugak sikit tak masuk secret garden

Sebab orang kata kat dalam tu pon cantik

Ok takpe…lenkali kite g lagi ye..

 

Next…

Kluar Chandeuk kitorang jalan2 je ikut kaki bajet faham signage

Sekali laa…sampai Songwontel..

Turun subway pegi Myeongdong..lagi

DSC02349

Ok kat tepi2 jer sebab semalam gelap kan..

Tak best nak amik gamba

Pastu hala ke Namsan tower

Ikut direction, tanya local…

Ok..jumpe pon cable car pegi Namsan

Takde laa susah sangat, yang penting konfiden..wahhhh

 

Bukit nak ke Namsan

DSC02351

Perhatikan couple tu..

Gigih giler balak dier piggyback girlfriend panjat bukit

 

Dah jumpe cable car, sila q untuk beli tiket

Klu taknak q, pegi time2 cable car nak tutup

Untuk2 bole bermalam kat dalam cable car..hahahahaaaa..

 

Dah sampai atas ingatkan dah tak payah menapak dah

Sekali….haaaaa…

Muka tetap senyum walaupon rasa macam nak mintak nyawa…

DSC02358

Aku dan Namsan…sesuatu sangat

DSC02360

Pusing2 kat atas tu, naik tower

Masuk teddy bear museum, tengok pokok padlock

Nak gantung padlock, tak tau nak berjanji ngan siapa kan..

So kite amik gamba je lah

DSC02373

Pegi teddy bear museum tu best sangat

Sebab bear kat dalam tu comel2 rasa nak gigit

 

Pastu kan kat luar area tower tu ade persembahan kebudayaan

Duk tengok2 persembahan tu tetiba rasa macam ade kelemumur kat bahu

Haishhhh jadahnye pakai tudung nak keluar kelemumur bagai ni

Tepis2 datang balik…

Rupanya salji uols….Ehhhhh…..salji laaa…salji turun

Seronok giler…

Tapi kejap je pon…

 

Plan lepas tu ingat nak pegi Namdaemun

Sekali sampai2 sana kedai dah tutup

So patah balik konon nak g Hangang river

Takyah buat ape2..duk je tepi sungai

 

Sekali belum sampai Hangang dah beku caner

Memang tak mampu sangat

Tangan, kaki, mulut semua kebas

Sejuk melampau sampai nak cakap pon tak boleh

Masa tu mulut berasap pon dah tak heran

End up balik umah tengok citer ni

DSC02433

Masa ni, tajuk pon tak tahu

Bajet kenal Song Hye Gyo jer

Muka floless giler, tak pasal aku tergoda beli Laneige kat Korea

Subtitle takde langsung

Balik Malaysia baru tahu tajuk That winter the wind blows

Citer melampau sedih rupanya

 

Lepas tu browse channel lain semua re-run citer lama

Tengok je laa…masa bila tido tak sedar

Tau2 alarm bunyi..

Hari ketiga punya laporan akan menyusul

Anyeong..

Monday, September 23, 2013

Soul of Asia: Day 1

16 Feb 2013

 

Meh sambung entri kepam ni

Agak kerajinan pulak malam ni

Sebelum tu nak bagitau hari ni holiday National Day (Youm Watani) kat Saudi

Tapi holiday pon keje jugak

Saja seronok g keje sebab bos takde..

 

Dah sesiap semua, xde proper lunch

Blasah food on the run aje

Coklat, biskut, roti pastu togok susu pisang semua

Destinasi pertama adalah Gyungbukgung palace

 

Kat Seoul ni banyak sangat palace nya

Tapi dalam banyak2 tu Gyungbukgung ni laa yang paling besar

Excited giler naik subway,

siap cakap lagi ngan Amoi, kite kena speak like Korean, walk like Korean and eat like Korean

Hahh caner tuh

Pasrah aje laa Amoi ngikut

 

Tapi memang kalau travel ni memang kena g ngan yang sekepala

Kalau banyak cekadak, memang stress laa jawabnya

Nasib aku ngn Amoi memangkepala ngam gila

Aku plan trip, amoi sediakan tenaga and duit aje nak ikut

Kalau sesat pon jangan bising sebab sesat sama2 ok..

 

Kebetulan masa kitorang sampai tu changing of guard baru nak mula

Ingatkan hari2 biasa, petang2, sejuk plak tu orang tak ramai..

Sekali masuk dalam...haa amik kau..

Seronok pulak tengok changing of guard tu

Changing of guard kat istana negara tak penah tengok, tapi yang kat Korea tengok..pfffttt..

Acaner…perkasa tak?

DSC02227

DSC02229

 

Jalan-jalan, amik gamba..

Reminiscing citer moon embraces the sun, queen inhyun man..

Psiko tahu perempuan ini...

Dah puas, jalan kaki sikit, ke gwanghamun square pulak

Tengok King Sejong dengan Lee Shun Shin and his turtle ship punya statue

DSC02278

Nak cerita details, rasanya orang lain dah cerita kot

Wiki pon ade kan..

So aku citer pengalaman aku aje laa kan berjalan sejuk2 rembang cenggini

DSC02281

Stroll along kat Chongye Stream feeling2 cerita lie to me

Amoi rasa macam nak lempang jer sebab sikit2 mesti nak kaitkan dengan kdrama

Maklum laa amoi tengok citer winter sonata dengan autumn in my heart aje

Seronok jalan kaki along the stream tu

Tinggal lagi cuaca sejuk beku..

Fountain pon beku..

 

Pukul 5.30pm dah gelap

Suhu pon masa tu drop sampai -6 degree..negetip ok

Kasut pulak fail...

Pakai tiptoe dengan stokin ajer..

Mau aku tak kebekuan

DSC02239

Mampu pakai gini jalan2 time winter..fail sangat..

 

Sebenarnya memang ade nawaitu nak bli kasut kat Korea pon..

Maka, walaupon dah pening2 lalat

Ye laa takat mana sangat tido dalam flight kan..

Gagah jugak pegi Myeongdong malam tu jugak carik kasut

Memang happening..

Kejap2 masuk dalam kedai tumpang heater

Meriah sangat, sebijik macam dalam drama..

See drama lagi..

Niat beli kasut aje sekali end up bli winter jacket sekali

Dengan bulu2 kat tengkuk...best...

Harga 80,000 won

Kasut 30,000 won...

Selesai masalah

 

Last2 kitorang decide balik hotel

Tak nak push sangat walaupun excited

Kesihatan perlu dijaga sebab nak bertahan lagi seminggu

Kang demam kang, cuti ape namanya tu..

Cakap je nak balik

Tapi tetap singgah-singgah sini sana amik gamba

Sawan tengok poster artis, pastu mesti nak maik gamba

Tu baru poster tu, kalau real person tak tau lah..

Koma agaknya...

 

Dengan tak cukup tido pakejkan sekali dengan makan tak betul

End up beli nasik instant kat 7e

Makan dengan kari berahim...

Nikmat tak terkata..

 

Bila godek2 memory card ni kan

Baru perasan serauh gamba kat kamera, separuh kat fon, separuh kan tab

Yang kat fon ngn tab tu memang dah share kat fb, ig laa kan..

Soul of Asia 2013: Arrival and hotel

Feb 2013

Pegi bulan Feb sekarang baru hegeh2 nak masok belog

Tu pon kalau tak amnesia

Sebab aku perasan lately saraf otak aku macam dah banyak yang degeneratif

Kena makan banyak kismis nampaknya

 

Trip ke Korea ni memang rasanya dream comes true aku lah..

Sebagai peminat tegar kdrama, peluang backpacking pegi Seoul memang macam trip balik kampung gitu

Agak kegilaan jugak lah sebab selang seminggu balik Mesia then g Jakarta-Bandung

Selang seminggu lagi pegi Korea pulak

 

Berbekalkan observation tengok kdrama, maka ke Korea lah kami bersama AA

Tiket pon beli lagi 2 bulan nak trip

Nasib laa dapat harga within bajet

Campo makan, luggage semua dalam RM850 gitu

Exact tak ingat

 

Berkobar2 nak pegi bercuti

Walaupon flight delay sejam tapi ape kesah kan

Nama pon AA, kalau tak delay tak sah

Pakkal je harga mampu milik

Tapi yang penting, tepat kol 9.37 am

Buat pertama kali aku selamat menjejak kaki ke Korea

Lambat sejam, lari timing aku tawww..

DSC02222

The day I arrived in Korea..

 

Lepas custom clearance, luggage semua

Benda pertama sekali kena buat ialah beli kad T-Money and reload

Beli sekali susu pisang yang konon2 benda wajib minum kalau g Korea

Rasanya susu pisang tu macam susu pisang KDD kat Jeddah je kot..

 

Sebab nak naik sangat travel sendiri kan..

So adelah sesi menggagau carik train nak pegi Seoul

Almaklumlaa airport kat Incheon, travel nak ke Seoul naik metro makan masa dalam sejam lebih

Tapi jangan risau, signange adalah sangat meyakinkan

 

Masa aku pegi ni patutnya dah penghujung winter

So sepanjang perjalanan memang nampak putih aje laa

Terus pelik, ini hujung winter ke tengah winter

Sejuk tahap tak agak2 gitu

 

Hotel memang dah book sesiap direct kat owner

Sebab booking dengan owner dapat diskaun lg dari booking.com, Songwontel

Siap kensel booking tu bila dapat lagi murah deal dengan owner

 

Sampai Seoul station, kena transfer line nak ke Jongno 3ga

Jalan punya pasal, heret beg nak transfer station xde masalah

Bila pikir2 balik agak jauh jugak laa nak transfer line tu

Macam kua Putra LRT kat KL Sentral nak ke monorail gitu

Tempat tu dah laa bizi, aku pon sama nak bersampuk haruk memeriahkan keadaan

 

Dah sampai Jongno 3ga dah jadik satu hal pulak nak mencarik hotel ni kat mana

Ikut email owner kata exit ikut pintu 3

Tapi caner ntah boleh terkeluar exit 4

Maka menggagau laa lagi dua orang perempuan dengan beg masing2 mendongak2 carik hotel

Terselah sangat kepelancongan masa tu

Tanya orang pon kejap kata jalan terus, kejap belok kanan

Tapi last2 jumpe jugak lepas menapak satu bangunan

Tu pon lepas tergolek dog pijak salji uols..

Besar kemaluan iols masa tergolek tu

Padahal lepas tu ramai aje yang tergolek sama sebab memang jalan slippery

Ayat kaver sangat kan..

 

Strategik jugak laa Songwontel ni kalau exit kat No 4

Kua station, nampak 7e belah kiri, Songwontel belakang 7e tu

Kalau nak luxury memang tak laa tapi bagi aku yang travel dengan limited budget,

Songwontel ni adalah sangat ok

Errr hotel? Motel je kot..

Paling penting dekat denga subway and 7e

Kut memalam buta lapa pon boleh laa carik makan kat situ

 

Unnie owner pon baik walaupon english die ohmyinglish gitu

Yang omak eh memang no inglish langsung

Oh ya, lagi satu, simple brekfes pon disediakan

Simple brekfes maksud roti, bread, butter

Teh, kopi buat sendiri

Bilik pon selesa, muat2 untuk dua orang saiz M

Paling penting, TV flat screen besar gabak

Toilet pon tak share

 

Towel disediakan, nak tukar kena request

Hujung2 tu siap boleh basuh baju lagi kat rooftop

Tapi dryer takde, feeling Korea sangat sidai baju kat rooftop

Sidai dua hari pon tetap lembab, caner tu..

Hal check in dah selesai

Hah ape lagi kan..letak beg dan sedia untuk menerjah Korea..

Annyeong..