Wednesday, October 16, 2013

Eid Adh 1434

Ade lagi yang buat korban hari ni..?

 

Ai dengan sebaknya baru perasan, masuk tahun ni dah empat tahun tak cuti raya Haji

First year tu still under probation

So memang kemsalam bebanyak laa nak cuti kan

Then tahun kedua cuti tapi pegi buat haji

Tahun  ketiga, cuti raya haji semua dibekukan sebab nak buat preparation untuk JCI masa tu

Tahun ni plak cam takde plan sangat so tulis nama untuk keje

Lepas tu pagi raya sebak..

Drama sangat..

 

Tapi keje masa holiday best aje

Hospital sunyi, doktor pon behave je datang spital

Kalau tak, masing2 mengundang semput

 

Yang pelik tu, department kitorang boleh je kalau nak tutup

Tapi tetiba siap ade workshop laa pulak

Yang penting, boss takde

So ratatouille  buat party makan2..

 

Lauk pagi raya ai tahun ni

Turkey hotdog, sausages, yang kuning tu various chesse

Ade jeruk timun, dalam bekas bertutup tu chicken liver

Orang saudi kata, pagi raya tu macam tradition, kena makan organ dan meat

Dalam bekas oval tu adalah balsamic vinegar dengan olive oil..

Kira macam sambal lah

Rilek je kan serve makan tepi printer burok..

photo 2

Ada lagi…

Sausage, cheese bagai tu kena makan dengan roti

photo

Yang macam pizza tu shafeya..rasa pon macam pizza

Tinggal lagi topping die adalah minced meat

Roti jala ngan kari dalam bekas bertutup tu mesti laa dari tuan belog kan

 

Gigih ai menjala di malam raya (read: tolong jala)

Seronok tengok bebudak opes berpeluh makan kari ngan roti jala

Baru ko tau nikmat makanan Malaysia

 

Jenuh nak translate roti jala mende apa dalam BI uols

Ai kata net bread, sekali bila explain diorang kata macam buat pan cake

Sebab bila ai cakap bread, die bayangkan ia adalah sebuku roti

Ohmyinglish sangat..

Rasa nak tunjal kepala sendiri pon ada

 

Ni baru sikit ni..

Ada lagi fruit salad, banana cake and rasberry cheese cake tak masok dalam gambar

Ini barucelebration..

 

Dah malam tu jiran panggil beraya makan laksa

Pesannya kena pakai baju raya

 

Salam raya di perantauan

Tengok…bagi makan je mesti ai hepi..

 

Uols korban ke tak tahun ni?

Ai honestly cakap tahun ni tak buat korban

Ade orang tanya, tapi ai buat tangguh-tangguh je

 

Lagipon tak wajib kan

Tapi tadi si Fahad bagitau, memanglaa tak wajib tapi sekadar berkorban sikit dari nikmat yang Allah bagi apa salahnya..

Cer bayangkan kalau tetiap tahun Allah minta kita korban anak kite macam Nabi Ibrahim buat

Haa..sanggup tak..

Terus ai diam insaf di situ..

5 comments:

  1. Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  2. as usual muke nmpk mknn tu mmg dari jauhhh pon aku dh cam ;p

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete