Sunday, November 27, 2011

Puff kastard

Hari tu kan..
Aku baca Cik Chooyaya buat entri pasal puff kastard ni
Tetiba terus kecur lioq bayangkan puff kastard yang sedap
Kat tempat tumpah darah  tak penah plak aku beli
Tapi tiap kali makan2 buffet kat lunch atau p konferens kat hotel
Mesti ada puff kastard ni
Puff yang lembut kengkadang mendapat jugak yang keras
Pastu inti kastard yang lemak berkrim..

Aku mencik taw pompuan ni
Die kalau die men-describe sesuatu makanan
Makanan tu memang sedap la sangat.
Macam jam2 itu jugak ko nak makanan tu datang menyembah
Macam konsep kat syurga lah
Agak teringin je makanan menyerah

Tapi alang2 tengah gurun ni
Belom laa lagi aku mendapat tempat jual puff yang sedap..
Alangkan teringin pavlova pon ku pendam..
Kononnya aje nak try buat sendiri
Tapi sudahnya aku dapat pahala niat aje lah
Sejak2 hari tu..
Aku dah berhenti berharap dah pasal puff kastard ni

Sekali tadi pegi lunch
Terus aku tersenyum riang bila nengok hari ni ade jual puff kastard..
Besauuuu...gomokkkkk..


Nasib baik tak angkat 2 pinggan
Ade hati jugak nak tayang kelazatan inti kastard tu
P terus aku tak sampai ati nengokkan rupa gigitan aku
Tak macam gigitan Edward kat Bella
Nak jugak babitkan pentianak tu kan..

Konon2 nak light2 lunch jer
Sekali...Hahhh amik kauuuu...
Nasik cenciput je dengan spicy fish..
Ntah tang mana spicy aku tak tau
Rasa masam tomato ajer yang lebih..
Yang kat tepi tu jangan ingat bubur kacang hijau lak
Sentap hati mak tau korang cakap cenggitu..
Tu kacang hijau yang dibuat macam ala2 kuah dhal..
Rasa..?
Tak sama dengan bubur kacang hijau..


Tetiba aku terasa cam nak nasik kandar..

8 comments:

  1. ko tau nok, aku tak suke puff custard, profiteroles pun aku tak suke, sebab manissss gilaaa.. aku suka savoury dessert..

    abis apa lah rasanya yg kacang hijau tu?

    ReplyDelete
  2. Aku plak ske yang manis2..hagaknya klu ko merasa dessert org arab yang manis meletup tu aku rasa tobat ko tak nak sentuh dah sampai mati..aku pon xle makan banyak.. dessert savoury org melayu yang aku suka adalah eh tetiba lupa plak nama kuih tu..alah yang buat dari pulut pastu salut dengan kelapa macam inti badak berendam tu..
    eh ape ke komplikated aku nak citer nama kuih ni

    ReplyDelete
  3. cream puff i likeeee....tapi tak suka inti yg terlalu manis... eh tetiba teringin nk makan bubur kacang uwaaaa mana nak cari....

    ReplyDelete
  4. saya adalah paling fail buat kastard. mmg x kene tgn kot. pernah buat, mmg x jadi. uwaaa sedih gilo

    ReplyDelete
  5. DLL: Kacan hijau tu rs cam kuah dhal nok p x sampai ati nak makan ngan roti tanaiiii..

    Hanis: klu makan manis2 pastu rs dahaga erk..klu mansi2 buah, wangi2 buah baru sedap..bubur kacang? erk kena carik kacang hijau dulu pastu buat sendrik laa kot

    ReplyDelete
  6. Lya: hahahahaaa mesti kn buat cecepat erk..klu lamabt sket jer mst dah bketul2..

    ReplyDelete
  7. puff custard?

    hapapuntaktau!
    sedap ke?

    ReplyDelete
  8. next time blk sini kite qada' kandar lawood,pavlova ok ;)

    ReplyDelete