Sunday, June 19, 2011

Lagi pasal braces..pasang nye tak jugak..

Bila tgk dekat keyword
Mostly orang yang datang kat umah lama aku tu
Mesti sesat sebab nak tau pasal braces


To date
Braces itu masih dalam senarai cita-cita
Memerlukan kegembelan, keduitan yang berkepok2
Serta keberanian menahan sakit yang tinggi


Dilema
Ye aku dilema..
Samada mau pasang di sini atau di sana
Aku tengok kengkawan yang pasang kat sini
Hasilnya tak memuaskan
Tak cantik
Ke sebab rupa gigi derang memang tak cantik
Eh..ape ko dah buat ngan gigi nko..
Dem..
Senget benget aje hasilnya..
Pulak mahal..


Kos untuk pasang braces kat Jeddah
Boleh reach up to SR 10K untuk damon 
Yang biasa ada laa dlm SR 7-8K
Tu belom masuk kos follw up tiap2 bulan
Kalau cantik takpe jugak
Ini aku tengok....
Hurmmmmm...
Letak diamond kat gigi lagi berbaloi rasanya
Macam ni..

Bersinar eh..


Ok kos untuk pasang braces kat Malaysia
Adalah dalam RM 6-7K
Paling bangsat laa kan
Hasilnya, kalau ortho tu terer
Tahap jongang dan gigi meluau akan berkurangan
Kalau tak cantik memang kuasa bangsat


Masalahnya
Susah jugak aku nak memfolo-up
Tiap2 bulan, maintenance bagai
Unless Oprah baik hati pinjamkan aku jet dier 
Barang sehari dua untuk aku jumpa orthodentist kat Malaysia
Ble laa Pah..
Nanti aku isik laa minyak..


Ni pon aku dah terbayang ngeri ulcer mata ikan
Belom campo kes bracket tercabut
Kalau layan new york steak TGI..
Kes makan extra lahap..


Boleh ke aku gembel ajer pegi klinik
Bagitau ortho
Ok, sy nak pasang braces
Gamkan mende alah tu skang
Sok, lagi 6 bulan saya datang balik
Ketatkan wayar..
Tanpa cabut any gigi taring, or gigi kapak
Takat gigi geraham tu boleh lagi rasanya..

Ni damon braces
Cantik..
Tapi cantik itu datang dengan duit..
Dan juga sakit..


Dan posibble kah untuk pasang braces
Tapi follow up 6 bulan sekali..


Ko nak cantik banyak cekadak erk..
Psiko jer lebih..


Imej adalah ihsan dari google..

9 comments:

  1. teringin nak bergigi cantik lps pakai braces..tp macam sakit je..tak sanggup pulak rasanye..huhu..btw mahalnya kos pakai braces dkt jeddah eh..

    ReplyDelete
  2. uhuhuuu..tu laa pasal..gigi cantik nak tp nak menahan seksa tu yg x sanggup..btw, pasang braces kat jeddah mmg mahal hasilnya pon x begitu memberangsangkan..aduyai..

    ReplyDelete
  3. baca je pun dah ngilu.
    bagaimana?

    ReplyDelete
  4. pasni ari2 tuka kaler lah biji2 besi tukan..baru diva ;p

    ReplyDelete
  5. kak wos: tu laa dier..tu blom kira sakit nak makan lg tu..

    zety: bijiks pink baru menawan..

    ReplyDelete
  6. perghhh..mahal la gler..tao pon ade teringain nak pasang braces gak sbnrye..nk kasi lawa sket gg nieh.hehe

    mohon jasa baik nasha untuk vote tao yer tuk Digi award hari nieh last vote contest~

    klik for vote

    ReplyDelete
  7. sama la ngn rosdiana tuu..
    baca pun dh nyilu...adehhh
    gg saya x meluau tp gg bwh x tersusun..


    kalau wat kat sane x cantik elok tggu balik Malaysia la bru buat... x berbaloi kuar RM byk2 kalau hasilnye x memuaskan...

    p/s- kwn baik 'Pah' ekh?
    tlg gtau dia,saya nk pinjam
    50k..byr ansur2..heheh :P

    ReplyDelete
  8. hye dear, i would like to share with u experience i pakai braces. x sampai a month pun lagi. next thursday ni baru nak pergi check up (macam u nak tau kan?) hehe.

    i pakai xde la sampai rm6k pun. its rm3.6k utk pemasangan atas bawah gigi. i pakai atas je, well sebab gigi atas je yg xreti nak berbaris elok. hehe. kalau atas je, means just one side harganya rm2.5k..

    u xde la kena bayar sekali gus, u just need to pay deposit around rm600 or rm400, then follow up baru bayar rm150 or rm 100 every month. sebelum ni, i pun x sure, is it kena dtg setiap bulan fixed, xboleh skip? but baru2 ni i ada baca blog fatin liyana, dia baru buat check up 2 kali with in setahun (correct me if im wrong)

    it up to you, kalau u jarang pergi chck up, ketatkan wire, lambat la gigi u tersusun. ok dear, i hope it may help u. :)

    p/s : im talking based on my experience and klinik yang i pergi. kat klinik lain i xtau brpa harga and macam mana service dia, ok :)

    ReplyDelete
  9. teringin nak pakai braces tp pikirkan duit dan sakit.... huhuhuhuhu

    ReplyDelete