Tuesday, October 4, 2011

Di bawah bayu 2

Oleh sebab malam ni aku agak malas nak melayan mamma mia mamai jet leg aku

Aku nak habiskan another part of my vacation..

Wah..I speak english yewww..

 

Tempat di tuju.. Kundasang..

Nak pegi tempat sejuk2 ajer..

Selesai breakfast, beli kat luar makan kat hotel

Sebab cuaca sejuk masing2 liat nak bangun

 

Dari KB nak ke Kundasang makan masa dalam 2 jam..

View sepanjang jalan tu memang sangat cantik

Sejuk mata memandang hijau kat lereng2 bukit..

Kejap2 tangan aku gatal nak snap gunung..

Cuaca pon elok, jalan pon ok..

Sepanjang perjalanan takde folo lori

Kalau ko folo lori makan 4 jam baru sampai Kundasang gamaknya..

 

Perjalanan mendaki, makin tinggi altitude mula laa telinga rasa semacam

Masa tu Dayen memang dah mengamuk2 dah sakit telinga

Baru laa betul punya feeling pegi tanah tinggi

 

Sampai Kundasang, memang gembel je terjah hotel..

Terus checked in kat Kinabalu Pine Resort

Serius KPR ni cantik..

Bilik semua view gunung

DSC00294

View dari beranda bilik kitorang waktu pagi..

Tengok pokok pine di mana2 mula laa mata aku meliar

Kut2 ada Edward Cullen kat situ kan…

Boleh laa aku feling2 Bella sekejap..

Ko gila tak seronok..Pegi deting sambil panjat2 pokok pine

Pastu leh duduk rilek kat atas pokok pine..

Tapi cecepat aku lempang manja pipi aku yang gebu itu..

 

Lunch kat pekan Ranau..

Pastu terus pegi ke Sungai Moroli

Sebab kitorang nak pegi Luanti fish spa..

 

Eleh macam takde fish spa kat KL kan…

Ehhhh…itu cucu ikan..

Kat Luanti ni, bapak besar ikan datang gigit ko..

Pulak ikan bukan dalam aquarium..

Ikan duk dalam sungai ko masuk je dalam sungai

Berlari2 ikan datang nak gigit kaki..

IMG_0449

Ni sape lak yang sabotaj mak aku ni..

Amik gambo takde kepala..

Tapi aku nak suh korang tengok ikan2 tu haa..

Dah macam kebulur sangat tak sabar nak makan cagu kat kaki

Memang terasa geli giler bila ikan tu dah start geget2 kaki..

Ikan apa?

Ikan kelah, lampam jawa besar2 lengan aku

Nasib baik takde piranha..

Kalau korang takle imagine lengan aku besar mana

Ko imagine je lengan Lisa Surihani..wakakakaaa…

 

IMG_0465

Si bujang aku kasik ikan makan pelet..

 

Lupa lak nak cerita

Luanti ni kalau dah sampai Ranau kena pegi terus lagi jalan nak ke Telupid

Dalam 20 ke 30 minit sampai..

Dekat2 dengan area Sabah Tea plantation..

Masuk kena bayar RM5 sorang untuk rendam kaki

Tapi untuk 15 min saje

Kalau nak mandi pon boleh bayar RM 10

Mandi laa bape lama korang suka kat sungai tu

Tapi pas 15 min mandi kat tempat lain which is aku tengok takde ikan pon

Kalau bawak kamera kena bayar lagi RM3

Kalau nak ikan datang lagi banyak kat korang, boleh beli pelet die 20 sen

Adalah saiz 2 jari aku..sket jer..

Ikan2 tu pon dah kenyang dah..

Bayangkan, 15 min sekali orang kasik makan

 

Lagi satu kat Luanti ni laa festaim merasa naik jambatan gantung

IMG_0477

Dalam pada gayat..tetap amik bahan bukti

 

Seronok tu memanglaa seronok tapi bila pikir2 balik

Hurmmm untung betul orang yang buat fish spa ni

Bayangkan sorang bayar RM5, kamera lagi..

Tapi takpe laa..sesekali kan..

Tahun depan pon belum tentu aku merasa nak datang lagi

 

Balik dari Luanti

Singgah pegi Poring Hot Spring pulak

Poring ni namanya pon Hot Spring

Memanglaa mata air panas kan..

Kat sini nak masuk bayar RM3,

Kalau nak mandi banyak aje kolam air panas kecik2 untuk mandi

Tak payah share ngan orang

Kalau tak nak mandi, nak rendam kaki aje pon boleh

 

IMG_0483

Kat sini memang takde orang mandi..

Ini yang takde campo punya..

Ori..berdiri kat tepi pon boleh bau sulfur lagi..

IMG_0486

Aku tak koser nak mandi

Rendam kaki pon best..

Aikk..takkan nak tunjuk kaki bunting padi aku kot..

 

Jom laa balik kut2 Edward Cullen dah balik..

Pangggg…

9 comments:

  1. Tangkap la ikan kelah/lampam yg gigit kaki ko.. lepas dia gigit ko, ko makan dia.. wakaka!

    Aku dah pi poring hot spring tu.. ko naik tak yg jambtn gantung antara pokok tu? lagi scary nok, tobat aku taknak naik dahh..

    ciss, lengan lisa surihani kononnnn!! hikhikhik!

    tapi air poring tu panas la, aku taktahan dowh.. ko ni buat treatment kaki je, memula ikan pastu hot water, kalau aku, aku tala muka aku, confirm muka aku macam maya karin pas tu, hikhikhik

    ReplyDelete
  2. wah! bestnya vacation kt sini...boleh g honeymoon kt sabah ni...nice place tgk gambo pn dh xcited

    ReplyDelete
  3. fish spa? okey tak sanggup sebab tak tahan geli. wuwuwuwu

    ReplyDelete
  4. DLL: Aku kesian tgk ikan2 tu..tetiba semangat maya karin cintakan alam sekitar aku datang bila tgk ikan2 tu ada yg luka2 badan die..kena pijak agaknya..

    Jambatan gantung kat Poring tu aku tgk dah usang sgt so dengan faktor jisim aku so aku decide lalu ikut jambatan simen saje..

    ReplyDelete
  5. Odah: pergilah..pastinya ko takkan menyesal..aku part sejuk2 ni memang bias..seronok ajer

    Lya: alangkan Garra Ruffa gigi kecik tu geli, ko bayangkan ikan tu main2 sondol2 kaki nko..macam kena sondol anak kucing pon ade rasanya

    ReplyDelete
  6. oh,xsaba nk g KK bln 1 nih!!!kundasang ni klu smpt kitorg cover gak

    ReplyDelete
  7. G kk kalau ko x g kundasang tu bukan g kk namanya okeh..ko mesti pegi..rugi wooo x tengok the highest mountain in south east asia

    ReplyDelete
  8. kat poring tu masa akak pegi banyak anjing!
    takottt...

    dan..
    rasanya awak duduk di kolam yg sama akak penah bergambar dulu.
    (sbb nampak batu kat belakang tu :)

    ReplyDelete
  9. bestnye...x nak g sabah lagi...huhu...

    ReplyDelete